Vuurtje, Thanksgiving

Op 17 november vond iets bijzonders plaats: een vreugdevuur, midden op de campus! Dit evenement wordt gehouden wanneer het footballteam van Princeton in hetzelfde seizoen zowel Harvard als Yale verslaat. Dat was al sinds 2007 niet gebeurd, maar dit jaar was het raak! Het vuur werd ontstoken op Cannon Green, een veld omringd door verschillende monumentale gebouwen (waaronder twee die eruit zien als Griekse tempels), en waar een kanon begraven is uit de onafhankelijkheidsstrijd van Amerika (de achterkant steekt boven de grond uit).

Het vuur werd muzikaal begeleid door de Princeton University Band, die al eens eerder op dit blog verschenen is.

Afgelopen donderdag was het Thanksgiving, het nationale feest waar gevierd wordt dat de Pilgrim Fathers van een hongersdood gered werden door de lokale Indianen, die hen leerden hoe je maïs moet verbouwen. Tegenwoordig betekent het vooral een grote maaltijd met de familie, met als klapstuk een gevulde kalkoen. Als dessert wordt dan de pompoentaart opgediend.

Ik was uitgenodigd door de familie van Laura. Zo’n dertig mensen schoven aan, en het eten was gevarieerd en heerlijk. Tegen het einde van de maaltijd werd er om beurten een korte toespraak gehouden waarbij de spreker/spreekster aangaf waar hij of zij dankbaar voor was. Dat varieerde tussen meer en minder serieuze dingen: alle familieleden bij elkaar in goede gezondheid, weinig schade geleden door de orkaan, en één van de kinderen riep “toys!”

Vrijdag volgde “Black Friday”, dat ook traditioneel begint te worden: de start van het kerstseizoen. Op deze dag beginnen de meeste Amerikanen hun kerstcadeaus te kopen, en de winkels spelen hierop in met scherpe aanbiedingen. Ik ben zelf een oventje om brood te roosteren rijker, en een koptelefoon die achtergrondgeluid onderdrukt (voor in het vliegtuig).

Nu nog een maandje werken, en dan ben ik weer in Nederland! Nou ja, voor 2 weken. Op 6 januari vlieg ik alweer terug.

2 reacties op “Vuurtje, Thanksgiving

  1. Stefan, van harte gefeliciteerd met je verjaardag! Maak er een fijne dag van… Dat vuurtje zag er wel Spectaculair uit! :)

  2. Aha – geen vreugdevuur compleet zonder de brandweer paraat!.. Safety first!
    En fijne verjaardag, Stefan.
    Frances

Reacties zijn gesloten.