Stefan's Waterloo Just another WordPress weblog

30 June, 2010

Vlaggetjes

Filed under: Uncategorized — Stefan @ 22:27

Quizje: wat is de nationale zomersport van Canada? Het antwoord volgt aan het einde van dit stuk. Eén ding is het niet: voetbal. Sinds 1986 heeft Canada niet meer aan het WK deelgenomen (Nieuw-Zeeland was in 1982 nog vertegenwoordigd en beleefde dit jaar zijn terugkeer). Dat wil niet zeggen dat het WK hier niet leeft. De wedstrijden zijn live op TV, en veel café’s gaan eerder open om de wedstrijden te vertonen (de wedstrijden van 16:00 uur beginnen hier vanwege het tijdsverschil om 10 uur ‘s ochtends, en in de groepsfase was de eerste aftrap om half 8).

Doordat er niet voor Canada te juichen valt kunnen Canadezen hun land van herkomst steunen. Een van de manieren is door een vlaggetje tussen het autoraam te klemmen, en daar wordt verrassend veel gebruik van gemaakt. Je krijgt een bonte mix van vlaggen te zien: Duitsland (vaak betreft het een zwarte Volkswagen), Spanje, Argentinië, Italië en zelfs Ghana komen voorbij. Ook een enkele Nederlandse vlag, al lijken die wat zeldzamer dan de Zuid-Amerikaanse landen.

Het meest opvallend was een auto (inderdaad, een zwarte Volkswagen) die zowel een Duitse als een Nederlandse vlag voerde! De chauffeur had een oranje shirt aan, dus ik geef hem het voordeel van de twijfel…

Oh, en de nationale zomersport? Lacrosse natuurlijk!

27 June, 2010

Austin, Texas, y’all!

Filed under: Uncategorized — Stefan @ 18:47

Ik ben alweer ruim een week terug uit Texas, dus laat ik er maar eens wat over vertellen! Ik was in Austin voor een conferentie. Na de conferentie ben ik nog anderhalve dag gebleven om wat rond te kijken, samen met een paar AIO’s uit Waterloo.

Austin is de minst Texaanse stad in Texas. De stad oogt modern met hoogbouw met veel glas. Austin staat bekend als goede plek om live muziek te beluisteren. Zoals we uitgevonden hebben is het daarbij wel belangrijk dat je weet waar je moet zoeken. 6th Street staat vol met café’s en clubs (zoiets als het Stratumseind, maar dan veel breder), en een groot deel daarvan heeft – ook op doordeweekse dagen – live muziek te bieden. De kwaliteit is, door dit grote aanbod, niet altijd even goed en we hebben geen geluk gehad met onze keuzes.

Een van de bruggen vlakbij het hotel is bijzonder. Deze brug is namelijk de woonplaats van een slordige 750.000 vleermuizen! Elke avond bij het invallen van de duisternis vliegen ze massaal uit om ‘s nachts vele tonnen aan insecten op te eten. Op de brug en langs de waterkant staat een flink publiek te wachten tot de wolken aan vleermuizen tevoorschijn komen. Helaas was het niet de optimale tijd van het jaar: de vleermuizen waren zwanger en kwamen pas later, en in kleinere groepen tevoorschijn. Met behulp van mijn flits heb ik er toch een stel op de foto kunnen zetten, maar dat was niet eenvoudig.

Op vrijdag wilden we het Capitool bezoeken, waar de regering van Texas zit, en waar Bush een aantal jaren gouverneur was. Helaas mochten we er niet in: bommelding. Als alternatief zijn we toen maar naar het Texas State History Museum gegaan, waar de geschiedenis van Texas uiteen werd gezet. In een notedop: Texas is een tijd lang provincie van Mexico geweest, is in die periode systematisch gekoloniseerd, vaak ten koste van de oorspronkelijke bewoners. Ontevreden met de Mexicaanse regering (zoals, bijvoorbeeld, het verbod op slavernij) kwam er een opstand, en gedurende 10 jaar was Texas een republiek. Nederland was één van de handvol van landen die Texas ooit als republiek erkend hebben. Maar ze konden het alleen niet af, en besloten deel uit te gaan maken van de Verenigde Staten. Niet lang daarna raakte het verwikkeld in de Amerikaanse Burgeroorlog. In 1901 werd er voor het eerst olie gevonden.

Op zaterdagochtend hebben we langs de rivier gewandeld. Het pad was redelijk schaduwrijk, dus dat was nog wel te doen. Want het was warm in Austin: 35 graden Celcius, elke dag, met een redelijk hoge luchtvochtigheid. Als je ergens binnen kwam kon je vervolgens een vest aantrekken, want de airco’s staan erg koel afgesteld.

De taxichauffeur die ons naar het vliegveld bracht was bijzonder. Hij lachte heel hard en net iets te lang over zijn grappen en had zijn taxi met kerstlichtjes versierd…

23 June, 2010

Aardbeving

Filed under: Uncategorized — Stefan @ 16:05

Vanmiddag is Canada licht door elkaar geschud dankzij een aardbeving niet ver van Ottawa. Ook in Waterloo, ruim 500 kilometer verderop, was de beving duidelijk te voelen. Het schudden hield een aantal seconden aan (zeker 10). Op het internet kon ik zo snel geen verdere informatie vinden en ik ben gewoon verder gaan werken tot ik een SMS’je kreeg vanuit Nederland met de vraag of alles goed was. Antwoord: ja. Nieuws reist snel, tegenwoordig!

De beving heeft al zijn eigen Wikipedia artikel!

6 June, 2010

Markt

Filed under: Uncategorized — Stefan @ 22:42

Vorig weekeinde ben ik naar de markt gegaan, en wel St. Jacobs Farmers Market. St. Jacobs is een gezellig klein plaatsje iets ten noorden van Waterloo, waar ik ondertussen twee keer naartoe gefietst ben. De markt ligt een stuk dichter bij Waterloo (al is het volgens mij niet meer in de stad). Het is voor het grootste deel vergelijkbaar met een weekmarkt hier, maar er zijn ook overdekte gedeelten waar van alles verkocht wordt. Deels zal dit zijn om ook in de winter de boel op gang te houden, deels omdat ze hier toch ruimte zat hebben om zo’n hallen te bouwen.

Bijzonder is wel dat ook de Mennonieten naar de markt komen, onder meer om hun producten te verkopen. Mennonieten houden vast aan tradities en zijn huiverig voor nieuwe technologie. Ze komen dan ook naar de markt met paard en wagen. De wagen is een zwarte, overdekte buggy. Ze dragen traditionele kleding (de vrouwen jurken en hoofdkapjes, de mannen hebben vaak een ringbaard en strohoed). Op de terugweg, in Waterloo, zag ik zo’n buggy het terrein van een benzinepomp oprijden. Benieuwd wat ze daar van plan waren…

Op de markt heb ik voor het eerst in maanden weer Nederlands “in het wild” gehoord. Gewoonlijk komt al het Nederlands dat ik hoor uit de computer. En aan sommige kramen te zien komen er wel vaker Nederlanders naar die markt!

Ik heb daar groente en fruit gekocht. Veel te veel, natuurlijk, en na een week heb ik helaas de laatste perziken moeten weggooien.

Powered by WordPress